logo
Еко опаковките навлизат постепенно - ще скъсаме ли с пластмасата?
img
08.07.2024

Чашите, в които пием кафе, може да се правят от царевично брашно, салфетките от рециклирана хартия, приборите за хранене и кутии за храна от палмови листа.

"Виждаме какво се случва с природата, затоплянето е факт. Казахме си, че трябва да се предприеме инициатива да запазим природата. Вече шеста година работим в тази насока - хората да разберат, че съществуват алтернативи. Правят се от различни материали", каза за Bulgaria ON AIR Пенчо Малинов, който е производител на еко опаковки.

Той представи в студиото на "България сутрин" някои от алтернативните артикули. На пръв поглед няма разлика, но еко чашката е по-здрава и е промазана отвътре с царевично нишесте, докато отвън е от картон.

Малинов показа и купичка за гореща супа или сладолед, за която гарантира, че е изключително устойчива и не омеква.

Стандартният срок за разграждане на алтернативните опаковки е 3 месеца. Но обикновените, които съдържат полиетилен, трябва да се депонират или да бъдат изгорени, в противен случай не се разграждат.

Пенчо Малинов показа и торбичка от царевично нишесте, която също се разгражда в природата и е алтернатива на добре познатите ни найлонови пликчета.

"Имаме вече култура и много различни обекти започнаха да работят с такъв тип опаковки. Ценово разликата вече не е толкова значима, говорим за стотинки. Цената не е тази, която ги отказва. Хората са доста образовани в тази насока", подчерта производителят.

Гледайте целия разговор във видеото под линка.  :)

Източник:

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/350563-eko-opakovkite-navlizat-postepenno-shte-skasame-li-s-plastmasata 

https://m.dnes.bg/obshtestvo/2024/07/03/idva-li-kraiat-na-plastmasata.612517/amp